Φαν Λέουβεν: Γιούρι Ιακοβένκο – Ιστορία και μέλλον

Ο Τεντ Φαν Λέουβεν για τον Ιράκλι Μαϊσουράτζε

Ο Πάβελ Ιακοβένκο, ήταν ένα λαμπρό μέλος της Ντριμ-τιμ του Βάλερι Λομπανόφσκι, η οποία κατέκτησε τον ποδοσφαιρόκοσμο στα μέσα της δεκαετίας του ’80.  Έπαιξαν ως Δυναμό Κιέβου και ως Σοβιετική Ένωση. Έπαιξαν με ένα περιπετειώδες στυλ. Για μια φορά, το Σοβιετικό ποδόσφαιρο ήταν τέχνη, σε αντίθεση με το σκληρό, κομμουνιστικό στυλ του καθεστώτος της εποχής.

Ο Αλεξάντερ Ιακοβέντκο, είναι ένας ακραίος επιθετικός που κόβει την ανάσα, ο οποίος την περασμένη χρονιά είχε μεταβεί ως δανεικός από τη Φιορεντίνα στη Μάλαγα. Πριν πάει στο ανώτερο επίπεδο, είχε ψυχαγωγήσει τους φίλους του ποδοσφαίρου στο Βέλγιο για αρκετά χρόνια, με το μαγικό αριστερό του πόδι.

Την πρώτη φορά που είδα τον Γιούρι Ιακοβένκο, δεν είχα ιδέα ότι ήταν συγγενής με τους Πάβελ και Αλεξάντερ, τους οποίους είχα δει πολλάκις σε δράση. Ο Πάβελ είναι ο πατέρας του Γιούρι, ο Αλεξάντερ αδερφός του.

Το να προέρχεσαι από καλή, ποδοσφαιρική οικογένεια, είναι ένα πράγμα. Το να είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της ηλικίας σου, ένα άλλο.

Όταν τον είδα, ένιωσα τον ίδιο ενθουσιασμό που ένιωσα για δυο παίχτες στο παρελθόν: Τον Κλας-Γιαν Χούντελαρ και τον Γκονζάλο Γκαρσία. Ο Γιούρι, έχει ένα έμφυτο τρόπο να τελειώνει τις φάσεις. Ψύχραιμα, καθαρά, ήρεμα.

Ο Γιούρι Ιακοβένκο είναι 1,94μ, αλλά ελαφροπόδαρος όπως ο Τόνι Κάλβο. Είναι μόλις 20 ετών, αλλά στο ένας εναντίον ενός με τον τερματοφύλακα, είναι τόσο ψύχραιμος και ακριβής όσο ένας χειρούργος. Έχει μια φυσική ισορροπία πάνω από την μπάλα και η αντίληψή του είναι καταπληκτική, για παίχτη της ηλικίας του.

Δεν είναι μόνο ψηλός, είναι αριστεροπόδαρος, αλλά έχει και μια εξαιρετική αίσθηση και στα δυο του πόδια. Ένας έξυπνος ποδοσφαιριστής με λεπτή τεχνική, η οποία του επιτρέπει να ελέγχει ακόμα και δύσκολες μπάλες και – πάνω απ’ όλα – εκτελεστική ικανότητα. Έχει αυτό το χάρισμα που μπορείς να αναγνωρίσεις την ποιότητα: να ξέρει που και πότε να περιμένει την μπάλα, μάτι για τον χώρο. Πραγματικά, μια αλεπού στα τετράγωνα!

Φυσικά, υπάρχει ένα στοιχείο ρίσκου για ένα μεγάλο σύλλογο όπως η Ανόρθωσις, να δίνει ρόλο-κλειδί σε μη έμπειρο ποδοσφαιριστή. Είναι πάντα δύσκολο να προβλέψεις πότε το ταλέντο θα ανθίσει, διότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δεν μπορείς να επηρεάσεις. Είμαστε γνώστες αυτού. Όπως είμαστε γνώστες της στενής οικονομικής πολιτικής αυτής της χρονιάς.

Πλην όμως, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η ομάδα και οι οπαδοί θα τον βοηθήσουν να αναπτύξει τις ικανότητές του. Είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην Ευρώπη της ηλικίας του, όπως έδειξε με τα U-21 της Ουκρανίας.

Με το στυλ που θέλουμε να αγωνιστούμε, με τους παίχτες γύρω του, ο Γιούρι ταίριαζε στο προφίλ και κανένας δεν ήταν πιο ευτυχής από εμένα, όταν συμφώνησε να έρθει σ’ αυτόν τον ένδοξο σύλλογο.

Πάβελ, Αλεξάντερ και Γιούρι Ιακοβένκο. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

 

Τεντ φαν Λέουβεν,

Διευθυντής Ποδοσφαίρου 

Σχετικά Νέα