Απολογισμός Προέδρου του Συλλόγου

Απολογισμός Προέδρου του Συλλόγου

Η ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου κ. Χρήστου Πουλλαΐδη:

Φίλοι Ανορθωσιάτες, αγαπητά Μέλη,

Πριν αρχίσουμε τις εργασίες μας, θέλω να σας ζητήσω να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του αείμνηστου Προέδρου του Συλλόγου μας, ιατρού Μιχαήλ Κιαγιά, ο οποίος απεβίωσε στις 6 του περασμένου Απρίλη, σε ηλικία εκατόν ενός ετών.

Αιωνία του η μνήμη…

Καλό σας απόγευμα και καλωσορίσατε. Γνωρίζω ότι αρχίζει τριήμερο και θέλω να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε εδώ, στη σύγκλιση του ανώτατου οργάνου του Συλλόγου μας, της Γενικής Συνέλευσης.

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και περιληπτικός στον απολογισμό μου, αναφέροντας εν τάχει και επιγραμματικά τα κύρια σημεία του έργου που έχει επιτελεστεί κατά τη φετινή περίοδο αλλά και να δώσω την οικονομική κατάσταση του Συλλόγου.

Όπως γνωρίζετε, το ποδοσφαιρικό τμήμα του Συλλόγου, που ως επί το πλείστον μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των Γενικών Συνελεύσεων, είναι πλέον κάτω από την ομπρέλα της ποδοσφαιρικής εταιρείας. Συνεπώς, για το ποδοσφαιρικό κομμάτι θα μιλήσει εκτενώς στη συνέχεια ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Χαράλαμπος Μανώλη, στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Οφείλω πάντως να παρατηρήσω, ότι ως Σύλλογος που κατέχουμε το 30% των μετοχών της εταιρείας, παρακολουθούμε πολύ στενά το έργο που παράγεται εκεί. Θεωρούμε ότι έχει γίνει σοβαρή δουλειά από τη διοίκηση της εταιρείας, με σκοπό να οικοδομηθεί μια ποδοσφαιρική ομάδα με παρόν και κυρίως μέλλον, στα πλαίσια του τριετούς πλάνου που έχει εκπονηθεί και υλοποιείται.

Θέλω πριν από οτιδήποτε άλλο, να ευχαριστήσω τον κόσμο της ομάδας, ο οποίος δείχνει πρωτοφανή, θα τολμούσα να πω, υπομονή και στέκεται ασπίδα προστασίας στους νεαρούς μας ποδοσφαιριστές, τους ενεθάρρυνε σε κάθε αγώνα της χρονιάς, τους έδινε δύναμη και κουράγιο. Καλώ τον κόσμο, να συνεχίσει με την ίδια θέρμη να στηρίζει την ποδοσφαιρική μας ομάδα, όπως και τα υπόλοιπα τμήματα του Συλλόγου.

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑ

Τα τμήματα πετόσφαιρας ανδρών και γυναικών, έχουν δυστυχώς και αυτά επηρεαστεί από την οικονομική κατάσταση στον Σύλλογο αλλά και τον τόπο. Τα έσοδα έχουν μειωθεί αισθητά και αυτό έφερε ανάλογη μείωση και στους προϋπολογισμούς, προκειμένου να μην δημιουργηθούν επιπλέον χρέη. Το ευτυχές, είναι ότι οι προϋπολογισμοί της περσινής χρονιάς έχουν καλυφθεί.

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑ ΑΝΔΡΩΝ

Στη πετόσφαιρα ανδρών, η ομάδα είχε μεν να υπερασπιστεί το περσινό νταμπλ, ωστόσο κτίστηκε με ένα από τους πιο χαμηλούς προϋπολογισμούς στην κατηγορία ρίχνοντας στη μάχη και παιδιά από τις Ακαδημίες. Εξασφαλίστηκε η είσοδος στην πρώτη τετράδα, τερματίζοντας τελικά στην τρίτη θέση. Στον θεσμό του κυπέλλου φτάσαμε μέχρι τον τελικό αποκλείοντας Παφιακό και ΑΠΟΕΛ, όμως δεν καταφέραμε να κερδίσουμε την ΑΕΚ Καραβά.

Η ομάδα ωστόσο θα βρεθεί στα Ευρωπαϊκά κύπελλα και πάλι, όπου θα εκπροσωπήσει το όνομα του Συλλόγου, της πόλης και της πατρίδας μας.

Στις Ακαδημίες, οι ομάδες U-15 και U-17 κατέκτησαν το πρωτάθλημα ενώ η ομάδα U-19 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού.

Το τμήμα Πετόσφαιρας Ανδρών είναι ως γνωστόν επιφορτισμένο με τη συντήρηση και λειτουργία του Θεμιστόκλειο Αθλητικού Κέντρου, κάτι που δημιουργεί μια επιπλέον επιβάρυνση. Ο προϋπολογισμός του Τμήματος, θα ανέλθει τη νέα περίοδο στις 100 χιλιάδες ευρώ, συμπεριλαμβανομένων Ακαδημιών, γυναικείου τμήματος στη Λεμεσό και Θεμιστοκλείου.

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στις γυναίκες, τα πολύ στενά οικονομικά περιθώρια δεν μας επέτρεψαν να διεκδικήσουμε πραγματικά και με αξιώσεις κάποιο τίτλο, κάτι που ήταν γνωστό από την αρχή της περιόδου. Παρόλα αυτά πιστεύουμε στο μέλλον της ομάδας, που είναι οι νεαρές πετοσφαιρίστριές μας. Στα τμήματα υποδομής, τόσο στη Λευκωσία, όσο και στη Λεμεσό, γίνεται σοβαρή και ουσιαστική δουλειά, με απτά αποτελέσματα, αφού στα ημιτελικά κάθε ηλικιακής κατηγορίας είχαμε από δύο ομάδες! Μια από το κλιμάκιο Λεμεσού και μια από το κλιμάκιο Λευκωσίας. Οι Κορασίδες μας έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του πρωταθλήματος ενώ οι Παγκορασίδες και οι Νεανίδες μέχρι τους τελικούς.

Ο προϋπολογισμός του Τμήματος Πετόσφαιρας Γυναικών, θα ανέλθει τη νέα χρονιά στις 77 χιλιάδες ευρώ.

ΦΟΥΤΣΑΛ

Το τμήμα φούτσαλ μετρά τρία χρόνια ζωής. Ξεκίνησε ως γνωστόν από την τρίτη κατηγορία του αθλήματος και με διαδοχικές ανόδους βρέθηκε σε δυο χρόνια στην πρώτη κατηγορία. Ως ρεαλιστικό στόχο για φέτος, είχαμε θέσει την παραμονή στην κατηγορία. Τα αποτελέσματα ωστόσο, ήταν πέραν  από ενθαρρυντικά. Η ομάδα μας εξασφάλισε την είσοδο στην πρώτη τετράδα πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου ενώ τερμάτισε τελικά στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Στο κύπελλο δε, διαγράψαμε αξιόλογη πορεία, η οποία μας έφερε μέχρι τα ημιτελικά, χάνοντας την πρόκριση στα τελευταία έξι δευτερόλεπτα του αγώνα.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό και δυναμισμό την πορεία, έχοντας ως στόχο να καθιερωθούμε ως μια ομάδα πρώτης κατηγορίας, η οποία είναι καταδικασμένη λόγω ειδικού βάρους του ονόματος να πρωταγωνιστεί. Ελάχιστος στόχος, η διατήρηση των κεκτημένων, δηλαδή η είσοδος στην τετράδα.

Ο προϋπολογισμός του τμήματος θα ανέλθει στις 100 χιλιάδες ευρώ.

ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ

Με τη νέα χρονιά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε και την επανασύσταση και λειτουργία του τμήματος καλαθόσφαιρας. Έχει καταρτιστεί ένα πενταετές πλάνο δράσης, με στόχο η καλαθοσφαιρική Ανόρθωσις Αμμοχώστου να επανέλθει στα παρκέ.

Στην πρώτη χρονιά, θα λειτουργεί μόνο το τμήμα υποδομής, δηλαδή οι Ακαδημίες και σταδιακά θα φτιάξουμε πρώτη ομάδα. Προσωρινή έδρα του τμήματος θα είναι η Λεμεσός, μέχρι την επιστροφή μας στην Αμμόχωστο.

Περισσότερες λεπτομέρειες, θα δοθούν σε κατοπινό στάδιο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Σημαντικό έργο, θεωρώ πως έχει γίνει και στο διοικητικό και οργανωτικό κομμάτι του Συλλόγου πάντοτε λαμβάνοντας υπόψιν το τρίπτυχο επαγγελματισμός, χρηστή διοίκηση, διαφάνεια.

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου δουλεύει πλέον σε επαγγελματική βάση και παραμένει πιστή στο τριετές πλάνο που έχουμε εξαγγείλει και εφαρμόζεται πιστά, με Σύλλογο και εταιρεία να έχουν αρμονικές και αγαστές σχέσεις. Στον οικονομικό τομέα, έχουμε κατορθώσει για ακόμα μια χρονιά να μειώσουμε το χρέος του Συλλόγου αλλά και να ανταποκριθούμε σε πολλές έκτακτες υποχρεώσεις που παρουσιάστηκαν.

Μόνο μέσα στο 2014, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις μας προς το κράτος από προηγούμενα χρόνια (2007-2013), δηλαδή Κοινωνικές Ασφαλίσεις, Φόρος Εισοδήματος και Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, μειώθηκαν κατά 275 χιλιάδες ευρώ.

Τα δάνεια που είναι επ’ ονόματι του Συλλόγου, γνώρισαν μια μείωση της τάξεως των 750 χιλιάδων ευρώ ενώ ήδη μέσα στους πρώτους μήνες του 2015 πληρώσαμε άλλες 190 χιλιάδες, που ανεβάζει το σύνολο σχεδόν στο ένα εκατομμύριο!

Οι πληρωμές που έγιναν σε υποθέσεις που βρίσκονταν στη FIFA και το CAS ή/ή και υποθέσεις που λύθηκαν με διακανονισμούς και αφορούν πρώην ποδοσφαιριστές και προπονητές –που δεν ήρθαν ή έφυγαν επί των ημερών της παρούσας διοίκησης – ξεπερνούν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ μέσα στο 2014 και επιπλέον κάτι περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ στους πρώτους μήνες του 2015.

Όλα τα προαναφερθέντα ποσά, αθροίζονται σε 3 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν αποκλειστικά παλιές οφειλές.

Είμαι επιπλέον στη ευχάριστη θέση, να σας ανακοινώσω ότι ενώπιον οποιουδήποτε δικαστικού οργάνου δεν εκκρεμούν άλλες υποθέσεις αθλητικής φύσεως που αφορούν ποδοσφαιριστές ή προπονητές οι οποίοι αξιώνουν χρήματα από την Ανόρθωση. Οι ποδοσφαιριστές Περόνε και Κοβαλέφσκι ήταν οι τελευταίοι, σε μια ομολογουμένως μακρά λίστα 19 υποθέσεων.

Θέλω επίσης να σας ενημερώσω, ότι με τον ποδοσφαιριστή Περόνε έχουμε κατορθώσει να έρθουμε σε διακανονισμό, ούτως ώστε να μην πληρωθεί ολόκληρο το ποσό άμεσα αλλά με μηνιαίες δόσεις. Γεγονός που μας δίνει τουλάχιστον μερικές ανάσες σε αυτή την περίοδο, μέχρι και τον Οκτώβριο που θα εξοφληθεί πλήρως.

Πλην όμως, θέλω ακόμα μια φορά, να απευθύνω θερμή παράκληση, όπως βοηθήσουμε όλοι στην προσπάθεια να μαζευτούν οι 300 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να τους αποπληρώσουμε. Οι 100 χιλιάδες δε, πρέπει να πληρωθούν άμεσα, εντός του ερχόμενου τριημέρου!

Είμαστε αναγκασμένοι να παραμείνουμε συνεπείς στις συμφωνίες αποπληρωμής όλων των παλιών οφειλών, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε δυσμενείς συνέπειες στα κριτήρια.

Συνεπείς, οφείλουμε να παραμείνουμε και στις δόσεις που πληρώνουμε στα τραπεζικά ιδρύματα μετά την αναδιάρθρωση των δανείων μας για να παραμείνουν εξυπηρετούμενα, αλλά και στο κράτος μετά τον διακανονισμό για τα χρέη της περιόδου 2007-2013. Ταυτόχρονα, απαιτείται να είμαστε εναρμονισμένοι με τις τρέχουσες υποχρεώσεις μας σε ποδοσφαιριστές, προπονητές, το κράτος και άλλους πιστωτές.

Την 31η Δεκεμβρίου 2014, ημέρα κατά την οποία έκλεισαν οι λογαριασμοί που σας παρουσιάζονται σήμερα, το συνολικό χρέος του Συλλόγου ανερχόταν σε 9,7 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 11,9 εκατομμυρίων που είχαμε ένα χρόνο προηγουμένως. Αντιλαμβάνεστε, ότι η μείωση των 2,2 εκατομμύριων είναι σημαντική αλλά είναι σημαντικότερο να υπολογίσουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προέκυψαν νέες υποχρεώσεις του παρελθόντος που δεν συμπεριλαμβάνονταν στο χρέος, όπως οι υποθέσεις του CAS που προανέφερα και αποπληρώθηκαν επίσης.

Αν παραμείνουμε πιστοί στον σχεδιασμό μας, το χρέος του Συλλόγου θα συνεχίσει σταδιακά να μειώνεται ενώ με το ίδιο μισθολόγιο η ομάδα θα γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, φτάνοντας τελικά εκεί που τη θέλουμε: πρωταγωνίστρια, πρωτοπόρα, πρωταθλήτρια. Το μεγάλο στοίχημα στο οικονομικό κομμάτι για τη νέα χρονιά, είναι να αυξήσουμε σημαντικά τα έσοδα μας, για να μην απαιτούνται διαρκώς ενέσεις ρευστότητας.

Είμαι πάντοτε αισιόδοξος και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε. Βλέποντας την αγάπη σας γι’ αυτή την ομάδα, αντιλαμβανόμενος την αγωνία σας για το μέλλον του Συλλόγου μας, συμμεριζόμενος τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σας, νιώθοντας το πείσμα σας να μην τα βάλουμε κάτω, είμαι αισιόδοξος πως θα κατορθώσουμε όχι απλά να επιβιώσουμε αλλά να θριαμβεύσουμε. Παλεύουμε άλλωστε για κάτι ιερό: για την ιδέα της Ανόρθωσης, για το όραμα της Αμμοχώστου, για τον πόθο της Επιστροφής.

Αναμένω τη συμπαράσταση και τη συμβολή όλων, για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Είμαστε η Ανόρθωσις και θα επικρατήσουμε! Η Αμμόχωστος μας περιμένει.

Σχετικά Νέα