Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου

Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου κ. Χρήστου Πουλλαΐδη, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ένας αιώνας Ανόρθωσις Αμμοχώστου» που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, στην Πύλη Αμμοχώστου.

Είναι με μεγάλη χαρά και βαθιά συγκίνηση, που ως Πρόεδρος του Συλλόγου Ανόρθωσις Αμμοχώστου, σας καλωσορίζω στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ένας Αιώνας Ανόρθωσις Αμμοχώστου». Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πολύ τιμητική για εμάς εδώ παρουσία σας, σε μια ιστορική για τον Σύλλογο στιγμή. Την παρουσίαση της γραπτής καταγραφής των πρώτων εκατό χρόνων της Ιστορίας του.

Το βιβλίο «Ένας Αιώνας Ανόρθωσις Αμμοχώστου», αναμφίβολα θα αποτελέσει πολύτιμο φυλακτό για κάθε Ανορθωσιάτη. Πρόκειται για την ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη, καταγραφή των ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την πολυτάραχη ζωή του Συλλόγου μας, κατά την πρώτη εκατονταετία ζωής και δράσης του. Μια πρωτόγνωρη έκδοση για τα κυπριακά δεδομένα, ένα μοναδικό έργο για την αθλητική – και όχι μόνο – ζωή του τόπου μας. Αποτέλεσμα μιας επίπονης, προσεκτικής, σκληρής και σπάνιας συγγραφικής εργασίας.

Ο συγγραφέας και η συγγραφική του ομάδα, τους οποίους εκ βάθους καρδίας επιθυμώ να ευχαριστήσω για τη συνέπεια και το μεράκι με το οποίο εργάστηκαν άοκνα επί σειρά μηνών, κατόρθωσαν να ξεπεράσουν εμπόδια που φάνταζαν ανυπέρβλητα. Να συλλέξουν υλικό, να λάβουν πρωτογενείς μαρτυρίες, να ανατρέξουν σε άλλα ιστορικά κείμενα, να ψάξουν, να ερευνήσουν, να τεκμηριώσουν και να επιβεβαιώσουν. Μαρτυρίες, πρακτικά συνεδριάσεων και άλλα αυθεντικά κείμενα, ανέκδοτο ή μη φωτογραφικό υλικό, αξιοποιήθηκαν προκειμένου να πραγματωθεί αυτό το σπουδαίο έργο. Σε μια μάχη να ξεχωρίσουν τους μύθους από τις αλήθειες, κατόρθωσαν να μας παρουσιάσουν ένα πόνημα το οποίο αποκρυσταλλώνει ιστορικά και μόνο γεγονότα.

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου, ιδρύθηκε το μακρινό 1911, σε καιρούς χαλεπούς. Στην Αγγλοκρατούμενη Κύπρο, οι ιδρυτές του Συλλόγου μας είχαν θέσει ξεκάθαρο στόχο την ηθική ανάπλαση των μελών του Συλλόγου, την ελληνική τους μόρφωση αλλά και την ψυχαγωγία τους. Μέσα από το πέρασμα των ετών, η Ανόρθωσις ήταν πάντοτε παρούσα στα καλέσματα του έθνους και τα κελεύσματα της κοινωνίας. Πρωταγωνίστρια στους εθνικούς αγώνες, ρηξικέλευθος στις κοινωνικές επιδιώξεις, πρωτοπόρος στα αθλητικά δρώμενα της Κύπρου και όχι μόνο. Η παρουσία και προσφορά της Ανορθώσεως επεκτάθηκαν και πέραν της Κύπρου, με ενέργειες που συντάραξαν το πανελλήνιο, με επιτυχίες που συγκίνησαν την Ευρώπη, με φήμη που απλώθηκε στα πέρατα του κόσμου.

Ιδιαίτερα μετά το μαύρο καλοκαίρι του 1974, η Ανόρθωσις ανέλαβε από κοινού με τα άλλα προσφυγικά Σωματεία, τον δύσκολο αντικατοχικό αγώνα. Ο στόχος της Επιστροφής στην πατρώα γη, ξεπερνά και υπερβαίνει κάθε αθλητική ή άλλη επιδίωξη. Έχει καταστεί βίωμα, αυτοσκοπός, υπέρτατος στόχος. Η επιβίωση του Συλλόγου στην προσφυγιά, έδωσε ελπίδα στον ξεσπιτωμένο συμπολίτη μας. Ο θρίαμβος της Ανορθώσεως, έθρεψε τα οράματα και τα όνειρα των εκτοπισμένων. Η παρουσία και πολύ περισσότερο οι πελώριες επιτυχίες της εκτός συνόρων – στα ευρωπαϊκά σαλόνια – διαφώτισαν το παγκόσμιο για το πρόβλημα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του νησιού μας.

Σήμερα, η Ανόρθωσις είναι ένας καταξιωμένος Σύλλογος εντός και εκτός συνόρων, ο οποίος προσφέρει πολυεπίπεδα στον τόπο και τον άνθρωπο. Πρωταγωνιστεί στον αθλητισμό, έχοντας όραμα να δραστηριοποιηθεί σε κάθε αθλητικό τομέα και να εκπροσωπείται σε κάθε έκφανση του αθλητισμού στην Κύπρο. Πάγιος στόχος, είναι τα τμήματά της, όχι μόνο να αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά κύπελλα και πρωταθλήματα αλλά να διακρίνονται και να εκπροσωπούν επάξια τα χρώματά μας. Ονειρευόμαστε, η Ανόρθωσις Αμμοχώστου σταδιακά να γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη στον χώρο του ευρωπαϊκού αθλητισμού.

Παράλληλα, στόχος της Ανορθώσεως είναι να αναβαθμίσει την προσφορά της προς την κοινωνία και την πατρίδα. Μέσα από τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, τις πολιτιστικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις, την ζωηρή παρουσία στις εθνικές ζυμώσεις, οραματιζόμαστε να προσθέσουμε το δικό μας λιθαράκι στην πνευματική ζωή του τόπου.

Αποτελεί ύψιστη τιμή, η προσφορά οιασδήποτε υπηρεσίας σε αυτό τον Σύλλογο, από οποιοδήποτε πόστο. Επιδίωξη μας, η εμπέδωση επί της θητείας μας των τριών βασικών πυλώνων διοίκησης: του επαγγελματισμού στον τρόπο λειτουργίας, της διαφάνειας στις οικονομικές δραστηριότητες και της χρηστής διοίκησης.

Ένα αιώνα μετά την ίδρυσή της, η Ανόρθωσις εξακολουθεί να διαπνέεται από τις ίδιες αμόλυντες αξίες και αγνά ιδανικά που ενέπνευσαν τους ιδρυτές της. Αυτές τις απαράβατες αρχές, έχουμε ιερό καθήκον να διαφυλάξουμε για τις γενεές γενεών των Ανορθωσιατών που θα έρθουν. Χρέος μας, να μελετήσουμε καλά την ιστορία του Συλλόγου και μέσα από τη βαθιά γνώση της ιστορίας μας, να ρυθμίσουμε τον βηματισμό του μέλλοντός μας.

Σχετικά Νέα