Μουσείο

ΜΟΥΣΕΙΟ

 

Ένας Σύλλογος με μακρά και πλούσια σε διακρίσεις ιστορία, με δράση που ξεπερνά τα στενά όρια του αθλητισμού και εκτείνεται σε αγώνες για το έθνος και κατακτήσεις για την κοινωνία, δεν θα μπορούσε παρά να έχει ένα πλούσιο σε περιεχόμενο Μουσείο.

Ένας Σύλλογος με μακρά και πλούσια σε διακρίσεις ιστορία, με δράση που ξεπερνά τα στενά όρια του αθλητισμού και εκτείνεται σε αγώνες για το έθνος και κατακτήσεις για την κοινωνία, δεν θα μπορούσε παρά να έχει ένα πλούσιο σε περιεχόμενο Μουσείο.

Το Μουσείο του Συλλόγου μας, ξεκίνησε να οικοδομείται το τελευταίο τρίμηνο του 2009, κάτω από τη Νότια εξέδρα του «Αντώνης Παπαδόπουλος». Οι εργασίες αποπερατώθηκαν στις αρχές του 2010 ενώ τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σε μια επιβλητική τελετή, την 5η Μαΐου 2010, από τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη.

Η υλοποίηση του έργου, έγινε κατορθωτή χάρη σε δωρεά δύο ατόμων. Του τότε προέδρου της Ανόρθωσης κ. Αντώνη Δημητρίου και του φίλου του Συλλόγου Teddy Sagi.

Υπάρχουν τέσσερα τμήματα στα οποία είναι χωρισμένο το Μουσείο. Το Αθλητικό τμήμα, η Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο, το τμήμα που αντανακλά την εθνική συνεισφορά του Συλλόγου και φυσικά η Αμμόχωστος.

Στο Αθλητικό Τμήμα, φιλοξενούνται οι διακρίσεις του Συλλόγου μας στα στάδια. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να βρει τρόπαια, κύπελλα και μετάλλια, αναμνηστικά από διοργανώσεις ή αγώνες που έλαβε μέρος η Ανόρθωσις, ιστορικές φανέλες, φόρμες προπόνησης των αθλητών μας και λάβαρα αντιπάλων. Νοείται, ότι τα κειμήλια αυτά αφορούν όλα τα αθλητικά τμήματα της Μεγάλης Κυρίας. Κορυφαίες στιγμές, η πρόκριση επί της Τραπεζούντας και η είσοδος και συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, γεγονότα για τα οποία γίνεται εκτενές αφιέρωμα.

Η εθνική συνεισφορά της Ανόρθωσης πολύπλευρη και πολυεπίπεδη. Η επιστολή του Ελευθέριου Βενιζέλου με τις ευχαριστίες προς την Ανόρθωση για τη συμμετοχή της στον Εθνικό Έρανο, η Ανόρθωσις στα Οκτωβριανά του 1931, τα ονόματα των μελών του Συλλόγου που συμμετείχαν στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Ανόρθωσις στην ΕΟΚΑ, η ανατίναξη του οικήματος από τους αποικιοκράτες και η ιστορική ρήση του Αναστάσιου Οικονομίδη, είναι μερικοί από τους σταθμούς στην Ιστορία μας. Μεγάλο αφιέρωμα επίσης και στους ήρωες Γρηγόρη Αυξεντίου και Κυριάκο Μάτση καθώς και στον θρύλο Αντώνη Παπαδόπουλο.

Σε ένα ιδιαίτερο δωμάτιο εντός του Μουσείου, φιλοξενείται το Αναγνωστήριο. Ένας χώρος με παλαιά και νέα βιβλία, ο οποίος δημιουργήθηκε εις μνήμην των ιδρυτών του Συλλόγου και προς τιμήν των ιδρυτικών ιδεωδών της Ανορθώσεως.

Ο χώρος του Μουσείου, ευωδιάζει Αμμόχωστο. Εικόνες από την πόλη του Ευαγόρα πριν την προσφυγοποίησή μας το 1974, όταν έσφυζε από ζωή και τουριστική κίνηση. Φωτογραφίες και από την σύγχρονη κατάσταση της πόλης, βουβής και έρημης να περιμένει καρτερικά την απελευθέρωση και επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της.

Από το Μουσείο, απουσιάζουν αρκετά τρόπαια και άλλα κειμήλια, τα οποία έμειναν πίσω στην Αμμόχωστο κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.