«Έφυγε» ο αρχηγός της «Μεγάλης Κυρίας» Πάμπος Χαραλάμπους

«Έφυγε» ο αρχηγός της «Μεγάλης Κυρίας» Πάμπος Χαραλάμπους

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, ο Πάμπος Χαραλάμπους, ηγετική ποδοσφαιρική φυσιογνωμία της Ανόρθωσης και ένας από τους βασικότερους συντελεστές των μεγάλων επιτυχιών στις δεκαετίες 1950-60.

Ο Πάμπος Χαραλάμπους διετέλεσε αρχηγός της αποκαλούμενης «Μεγάλης Κυρίας», της ακατανίκητης εκείνης ομάδας, η οποία την οκταετία 1956-1965 μεσουρανούσε στο κυπριακό ποδοσφαιρικό στερέωμα, μονοπωλώντας τους τίτλους. Εξίσου σημαντική θεωρείται και η μετέπειτα προσφορά του ως παράγοντας του Συλλόγου.

Ο Πάμπος Χαραλάμπους γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 6/2/1936. Αγωνιζόταν σ’ όλες τις θέσεις της άμυνας κυρίως, όμως, ως δεξιός και κεντρικός μπακ. Εξαιρετικός και αξιόπιστος αμυντικός δεν άργησε να διακριθεί στα γήπεδα, καθώς με το σοβαρό, πειθαρχημένο και μυαλωμένο παιχνίδι του αποτελούσε εγγύηση στα μετόπισθεν της ομάδας. Αποδεκτός και σεβαστός σε συμπαίκτες και αντιπάλους, η παρουσία του στην Ανόρθωση υπήρξε πληθωρική, ηγετική και εξαιρετικά σημαντική.

Το 1955 σε ηλικία μόλις 19 ετών, ο Πάμπος Χαραλάμπους ορίστηκε αρχηγός της ομάδας από τον τότε προπονητή της Ανόρθωσης, Ιωάννη Βάζο, ο οποίος διέβλεψε τα ηγετικά του προσόντα. Παρέμεινε αρχηγός της ομάδας έως τον Δεκέμβριο του 1963 όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Είχε τη χαρά να πανηγυρίσει με την Ανόρθωση 5 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα και 1 Ασπίδα Πάκκου, βιώνοντας ανεπανάληπτες στιγμές. Είχε επίσης τη μεγάλη τιμή να είναι και ο αρχηγός της πρώτης επίσημης Εθνικής Κύπρου, η οποία συστάθηκε το 1960 μετά την Ανεξαρτησία της Κύπρου. Αγωνίστηκε στους δύο, εντός και εκτός έδρας αγώνες με το Ισραήλ.

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας συνέχισε να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον Σύλλογο από διάφορα πόστα. Αγνός και ιδεολόγος Ανορθωσιάτης, υπηρέτησε με απέραντη αγάπη και προσήλωση το Σύλλογο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου σε διάφορες χρονικές περιόδους (1966-1970, 1983-1987, 1995-1997) και ως βοηθός προπονητής (1965-68).

Παράλληλα, διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ ως εκπρόσωπος της Ανόρθωσης (1970 και τη δωδεκαετία 1981-1993), όπως επίσης και πρόεδρος και έφορος των εθνικών ομάδων, γενικός γραμματέας και πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής διαιτησίας.

Ο Πάμπος Χαραλάμπους συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Ανόρθωσης. Το όνομα του είναι άρρηκτα ταυτισμένο με τη χρυσή περίοδο 1956-64.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή η ώρα 12:00 στον Ιερό Ναό Κοσμά του Αιτωλού, στην Σφαλαγγιώτισσα.

Αιωνία του η μνήμη, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

 

Σχετικά Νέα