Χριστάκης Κίττος: Ανάμεσα σε δύο εποχές (της επιβίωσης και της καταξίωσης)

Ένα μεγάλο ταλέντο, το οποίο αναδείχθηκε μέσα από τα σπλάχνα της Ανόρθωσης στην προσφυγιά. Γέννημα-θρέμμα της ομάδας αγωνίστηκε για σχεδόν μια 15ετία με πολύ σημαντική προσφορά. Αντιπροσωπεύει δύο εποχές της σύγχρονης μεταπροσφυγικής ποδοσφαιρικής ιστορίας του Συλλόγου. Την εποχή της επιβίωσης και την εποχής της καταξίωσης.

Ο Χριστάκης Χρίστου, γνωστός με το προσωνύμιο Κίττος, γεννήθηκε στον Άγιο Θεόδωρο Καρπασίας στις 12/2/1963 και μετά τον εκτοπισμό εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα. Το 1978 πραγματοποίησε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στο προσφυγικό σωματείο Ποσειδώνας.

Εκεί τον ανακάλυψε ο ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης, Στέφανος Λυσάνδρου και τον πήρε μαζί του σε μια προπόνηση. Δεν διέλαθε από το έμπειρο μάτι του Βούλγαρου τεχνικού της ομάδας Γκεόργκι Πατσατσίεφ, ο οποίος αντιλήφθηκε πως πρόκειται για ένα αυθεντικό ταλέντο και τον κράτησε στην Ανόρθωση. Εντάχθηκε αμέσως στην εφηβική ομάδα με προπονητή τον Αντώνη Καρά. Το 1979, σε ηλικία 16 ετών, ο Πατσατσίεφ τον προώθησε στην πρώτη ομάδα. Και ενώ κατάφερε να καθιερωθεί στη βασική ενδεκάδα τον κτύπησε η ατυχία.

Το Καλοκαίρι το 1981 τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα με αποτέλεσμα να χάσει ολόκληρη τη χρονιά. Ύστερα από απουσία ενός χρόνου βρήκε το κουράγιο και τη δύναμη να επανέλθει στα γήπεδα ξανακερδίζοντας θέση βασικού.

Από το 1982 και για τα επόμενα 10 χρόνια ο Κίττος αποτέλεσε αναντικατάστατο στέλεχος της Ανόρθωσης προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίας στην ομάδα. Υπήρξε ένας χαρισματικός ποδοσφαιριστής με ηγετικά προσόντα στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Διέθετε άριστη τεχνική κατάρτιση και ποδοσφαιρικό μυαλό. Ήταν παίκτης φινετσάτος, καλός χειριστής της μπάλας, με εξαιρετικές επινοήσεις, ενέργειες και πάσες.

Τα ποδοσφαιρικά του προσόντα σε συνδυασμό με τον αδαμάντινο χαρακτήρα και την όλη αγωνιστική συμπεριφορά του τον κατέστησαν ιδιαίτερα αγαπητό στον φίλαθλο κόσμο. Από το 1988 και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ομάδας. Το 1992 αποχώρησε από την Ανόρθωση. Αφού αγωνίστηκε για ένα χρόνο στην ΑΕΛ και εν συνεχεία για άλλο έναν στον Ολυμπιακό Λευκωσίας, επανήλθε στην Ανόρθωση την περίοδο 1994-95, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τον επόμενο χρόνο αγωνίστηκε στην Ομόνοια Αραδίππου, τερματίζοντας την καριέρα του το 1996.

Γέννηση: 12 Φεβρουαρίου 1963μ Άγιος Θεόδωρος Καρπασίας
Θέση: Μέσος
Καριέρα: 1979-1992, 1994-95
Συμμετοχές: 306
Τέρματα: 30
Πρωτάθλημα (1): 1995

Σχετικά Νέα